De hamamdoek komt uit Turkije. Het betekent letterlijk 'bad' in het Turks en wordt ook wel pestemal of fouta genoemd. De doeken worden veel in de hamams (de badhuizen) en sauna's gebruikt als omslagdoek of droogdoek. Onze Annie Son ponchos worden gemaakt van enkel 100% katoenen hamamdoeken uit Pakistan en Turkije.
Voor onze hamam stof kiezen wij bewust voor het BCI keurmerk, gerecycled polyester/katoen en pre-consumer waste.
Het Better Cotton Initiative (BCI) is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties (zoals Solidaridad), milieuorganisaties (zoals het WWF) en het bedrijfsleven (zoals H&M, Adidas en Ikea). Het richt zich op het verduurzamen van de katoenteelt.
Het BCI eist minimaal gebruik van bestrijdingsmiddelen, efficiënt watergebruik (maar geen verbod op teelt in waterschaarse regio’s), aandacht voor bodemgezondheid en bescherming van natuurlijke leefomgeving.
Daarnaast eisen zij geen kinder- en dwangarbeid, werknemers hebben het recht om in een vakbond te verenigen, acceptabele werktijden, minimumloon (maar geen leefbaar loon) en gezonde en veilige werkomstandigheden.
Dit is een belangrijke ontwikkeling die wij als duurzaam kledingmerk graag ondersteunen.
Een groot deel van onze producten is gemaakt van katoen van pre-consumer waste. We proberen regelmatig restpartijen over te nemen, welke bovendien meestal het BCI keurmerk hebben. Het kan voorkomen dat een klein deel van ons producten gemaakt is gerecycled polyester. Het gebruiken van gerecycled- en rest stoffe is vaak beter voor het milieu en ook nog eens goedkoper.
bron: keurmerkenwijzer.nl